Okres zimowy jest szczególnie trudnym okresem dla wielu ptaków, które zimują w Polsce (wróble, mazurki, sikory, zięby, kosy, kawki, dzięcioły).
Podejmując się dokarmiania ptaków pamiętajmy, że musimy robić to systematycznie do końca zimy. Podajemy karmę świeżą, bezwzględnie unikając chleba zawierającego sól oraz warto pamiętać o tym, aby sprawdzić czy dawana przez nas karma nie jest spleśniała.
Skrzydlaci goście naszych karmników będą wdzięczni za:
- Rozmaite ziarna zbóż ( pszenica, jęczmień, owiec, proso);
- Nasiona dyni, słonecznika;
- Naturalne płatki owsiane ( można je przed podaniem skropić olejem);
- Gotowane kasze i ryż;
- Gotowane i pokrojone warzywa ( marchew, ziemniaki, buraki, kapusta);
- Orzechy ( tylko naturalne, nie prażone i bez dodatku soli);
- Słonina ( koniecznie surowa i niesolona).
Pamiętajmy również o tym, aby w karmniku znalazło się poidełko z czystą wodą, ponieważ to właśnie jej w zimie często ptakom brakuje.
W ramach zajęć świetlicowych wykonaliśmy kule tłuszczowo-nasienne, które zrobione są z mielonej słoniny, smalcu oraz bio-nasion ( słonecznik i pestki dyni). W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy VIIIF i IV D, a zajęcia prowadziła w szkole pani Małgorzata Leda-Łysiak.